انواع سیم چین

سیم‌چین یکی از ابزارآلات دستی است که از آن بیشتر در برق‌کاری و امور الکتریکی استفاده می‌کنند. این ابزار که نام دیگر آن قیچی سیم بر است برای قیچی کردن و بریدن انواع سیم‌ها استفاده می‌شود. سیم‌چین از دو قسمت فک و دسته تشکیل‌شده که دو لبه تیز فولادی در قسمت فک آن وجود دارد. دسته‌های این ابزار دارای روکش نرم از جنس PVC هستند. از این روکش‌های نرم برای آسیب نرسیدن به دست در هنگام کار مداوم و طولانی به‌کاربرده می‌شود. همچنین این ابزارها دارای یک‌لایه رنگ محافظ شفاف بر روی بدنه خود هستند که باعث جلوگیری از زنگ‌زدگی آن‌ها می‌شود. عموماً از این ابزار برای بریدن و لخت کردن سیم‌ها استفاده می‌شود زیرا آن‌ها دارای تیغه‌های نازک و برنده می‌باشند و همچنین قدرت برندگی بسیار بالایی دارند. البته برخی افراد از این ابزار برای لخت کردن سیم‌ها نیز استفاده می‌کنند اما به دلیل آسیب رسیدن به سیم‌ها بهتر است از این کار اجتناب کرده و برای لخت کردن سیم‌ها از سیم لخت کن استفاده شود.

انواع سیم‌چین:

این ابزار نیز مانند دیگر ابزارها دارای انواع مختلفی است که هر یک از آن‌ها نیز دارای ویژگی‌های منحصربه‌فرد و همچنین کارایی به خصوصی دارد. بعضی از انواع ابزارها نیز بر اساس سازنده و طراح نام‌گذاری شده‌اند که معمولاً در کنار نام سیم‌چین به‌کاربرده می‌شود. از معروف‌ترین سیم‌چین‌ها، سیم‌چین مدل لئو است که توسط شرکت‌ها و نمانام‌های مختلف تولید و به بازار عرضه‌شده است.

فشارقوی:

این ابزار برای کار با ولتاژهای بالا، معمولاً 220 ولت مورداستفاده قرار می‌گیرد. این نوع سیم‌چین دارای عایق مناسبی برای ایمنی بیشتر در کار است و از آن برای بریدن کابل‌ها استفاده می‌شود.

مینیاتوری:

 این مدل سیم‌چین از دیگر سیم‌چین‌ها ظریف‌تر بوده و از آن برای بریدن اضافه‌های سیم‌ در هنگام کار با قطعات الکترونیکی استفاده می‌کنند.

کله‌گاوی:

این نوع سیم‌چین معمولاً جهت بریدن کابل‌ها و سیم‌های ضخیم استفاده می‌شود و به دلیل داشتن تیغه‌های پهن این نام را به آن لقب داده‌اند. در مقایسه باسیم‌چین‌های معمولی از عملکرد بالاتری برخوردار بوده و درنتیجه هنگام کار با آن انرژی کمتری مصرف می‌شود. در هنگام کار با این ابزار فشار بیشتری به سیم اعمال‌ می‌شود و راندمان کار نیز بالاتر می‌رود.

کابل بر:

از این ابزار برای برش کابل استفاده می‌شود زیرا سیم‌چین‌های معمولی برای بریدن کابل طراحی نشده‌اند و نمی‌توان از آن‌ها برای بریدن سیم‌های ضخیم استفاده کرد. به همین علت از این ابزار استفاده می‌شود زیرا عملکردی کاملاً مشابه سیم‌چین دارند، با این تفاوت که تیغه و دسته‌های بسیار قوی‌تری دارند که باعث شده آن‌ها برای بریدن سیم‌های کلفت و کابل‌ها مناسب‌تر باشند. برخی مدل‌های کابل بر دارای دسته‌های بلندتری هستند که بریدن کابل‌های کلفت‌تر را نیز راحت‌تر امکان‌پذیر می‌کند.

انواع سیم چین

کابل بر جغجغه‌ای:

درون این کابل بر سیستم چرخ جغجغه قرار دارد. با فشار دادن دسته‌های انبر دهانه انبر سفت می‌شود، اما نه به‌طور کامل. سیستم جغجغه‌ای اجازه می‌دهد دهانه انبر فقط بسته‌تر شده و باز کردن دسته‌ها موجب شل شدن دهانه انبر نخواهد شد. بدین معنا که انبر فقط در یک‌جهت که آن‌هم سفت‌تر شدن دهانه است حرکت خواهد کرد که مشابه عملکرد آچار‌های جغجغه‌ای را دارد. این سفت شدن دهانه با حرکت دسته ادامه پیدا می‌کند تا هنگامی‌که کابل بریده شود یا فرد دکمه مخصوص باز کردن انبر را فشار دهد. این سیستم باعث می‌شود علاوه بر بریدن راحت‌تر کابل، تنها با یکدست هم بتوان این کار را انجام داد.

انواع سیم چین

کف چین:

اصولاً سیم‌چین‌ها پس از برش مرکز سیم را تیز می‌کنند که به دلیل شکل گوه مانند آرواره‌های این ابزار می‌باشد. اما نوعی از سیم‌چین‌ها در بازار وجود دارد که لبه آن‌ها برخلاف سیم‌چین‌های معمولی، گوه‌ای به شکل مثلث قائم‌الزاویه است یا به‌عبارت‌دیگر سیم‌چین‌های معمولی دو لبه تیز دارند اما کف چین یک لبه تیز دارد و لبه دیگر آن تخت است و این امر باعث می‌شود پس از قطع سیم، یک لبه، که لبه موردنظر ما می‌باشد صاف باقی بماند و نوک‌تیز نشود. این مسئله شاید برای افرادی که باسیم‌های برق‌کار می‌کنند اهمیت چندانی نداشته باشد، اما برای اشخاصی که از سیم‌چین برای ساخت جواهرات یا وسایل استفاده می‌کنند اهمیت زیادی دارد.

انواع سیم چین

ویژگی‌های سیم‌چین:

انواع مختلفی از سیم‌چین توسط شرکت‌های مختلف به بازار عرضه‌ می‌شود و کار انتخاب سیم‌چین مناسب از بین آن‌ها نیز نیاز به‌دقت و حوصله دارد. ابزارهای باکیفیت از فولاد مقاوم ساخته‌ می‌شوند و همچنین از طراحی مناسب و ارگونومیک بهره‌مند هستند. فولادهای به‌کاررفته در ساخت ابزارآلات باکیفیت به روش آهنگران قدیمی تولید می‌شوند. بدین‌صورت که فولاد گداخته را توسط دستگاه‌های پیشرفته شکل داده و ابزار موردنظر را می‌سازند.

سیم‌چین‌ها باید ضدزنگ باشد و همچنین بدنه آن‌ها در مواجه با رطوبت دچار فرسودگی و خوردگی نشود. دسته‌های این ابزار باید به‌گونه‌ای طراحی‌شده باشند که بتوانند به‌راحتی بیشترین انرژی را به تیغه‌ها منتقل کنند تا کار برش سیم‌ها راحت‌تر و هر چه سریع‌تر انجام شود. همچنین تیغه‌های سیم‌چین باید دارای مقاومت بالایی باشند و به‌آسانی برندگی خود را از دست ندهند.

باید در هنگام خرید به وزن مناسب و باز و بسته شدن آسان دقت شود تا در هنگام انجام کارهای طولانی باعث ایجاد خستگی در فرد نشود. داشتن عایق مناسب بر روی دسته‌های سیم‌چین نیز حائز اهمیت است و از امتیازات این ابزارها به شمار می‌آیند.

سطح سیم‌چین‌ها بهتر است از پولیش مناسبی برخوردار باشند و دسته‌ها و عایق نیز ضد عرق باشند تا در هنگام کار به دست شما آسیبی وارد نشود. داشتن علامت استاندارد و اعتبار کارخانه سازنده نیز ازجمله نکاتی است که باید به آن توجه شود.