دستگاه کرگیر برای نمونهبرداری، کاشت آماتور و بولت، ایجاد سوراخهای سایز بالا در بتنهای سخت که امکان ایجاد سوراخ توسط بتن کنها و متهها وجود ندارد، استفاده میشود. این دستگاه سوراخهایی به قطر 20 تا 450 میلیمتر را ایجاد میکند. این نوع دریلها را میتوان با پایه یا بدون پایه استفاده کرد و همچنین میتوان از آنها در حالت خشک و یا با آب سوراخکاری کرد.
ازجمله کارهای دیگری که میتوان با این ابزار انجام داد عبارتاند از: ایجاد محل عبور لوله آب، کابل، گاز، اصلاح ایرادات طراحی در سایت، ایجاد سوراخهای زیبا که احتیاجی به شکستن و تخریب مصالح ساختمانی نیست، تأسیسات ساختمانی.
این نوع دریلها از حیث سایز سوراخکاری، سرعت، نوع، مشخصات و قدرت موتور با یکدیگر متفاوت هستند و بانامهای هستهگیر، کارگیر و نمونهبردار شناختهشده میباشند.
مراحل کار با دستگاه کرگیری:
1-سطح موردنظر قرارگیری دستگاه را تمیز کنید.
2- محل موردنظر را علامتگذاری کنید.
میتوان علامتگذاری را به 2 روش زیر انجام داد:
- دستگاه را با پایه در محل موردنظر قرارداد و مته را نصب کنید و موتور دستگاه را به حالت خاموش در محل موردنظر قرار دهید.
- توسط شاخکهای موجود بر روی پایه میتوانید محل دقیق سوراخکاری را مشخص کنید.
3- کاشت بولت برای فیکس کردن پایه دستگاه:
- از طریق شیار موجود روی پایه میتوانید محل نصب بولت را علامتگذاری کنید. سپس پایه را از محل دور کرده و با دستگاه بتن کن و مته الماسه سوراخ متناسب با بولت موردنظر را ایجاد نماید. پسازآن توسط بلوور درون سوراخ را تمیز کنید و بولت را نصب کنید.
4- فیکس کردن پایه دستگاه:
- پایه را به محل سوراخکاری شده برگردانید و شیار پایه را بروی محل نصب بولت قرار دهید و سپس توسط پیچ مخصوص پایه را در بولت فیکس کنید.
5- بالانس کردن پایه:
- توسط ترازهای عمودی و افقی موجود در بدنه دستگاه و پیچهای موجود بر روی پایه، دستگاه را تراز کنید.
6- شروع به کار:
- کرگیرهایی که توسط آبکار میکنند، شلنگ آب با استفاده از کوبلینگ به دستگاه متصل میشود و پسازآن مته را بر روی دستگاه نصب میکنند.
نحوهی بستن مته به دریل نمونهبرداری:
برخی از دستگاهها مانند مدل WEKA SR-38 از سیستم کمکی بستن برخوردار است که میتوانید از آن سیستم برای بستن مته کمک بگیرید. اما اگر دستگاه دارای چنین سیستمی نبود، ابتدا دستگاه را از برق خارج کرده و سپس مته را ببندید.
کنترل سلامت الماسها:
بدنه مته را ازنظر شکستگی و یا خستگی و داغی کنترل کنید.
جهت فلش:
در هنگام بستن جهت فلش را چک کنید. فلشها معمولاً در جهت عقربه ساعت میباشند.
مواد خنککننده:
محل عبور مواد خنک را چک کنید و در صورت داشتن انسداد آن را رفع کنید.
سرعت مجاز:
سرعت گردش موتور باید متناسب با نوع مصالح و کیفیت مته باشد. قبل از اینکه مته با سطح تماس پیدا کند ابتدا دستگاه را روشن کرده و سپس بهآرامی به سطح موردنظر نزدیک کنید و بهآرامی با دستهی موتور بهصورت یکنواخت فشار وارد کنید.
توضیحات مهم:
- برخی از دریلهای نمونهبرداری دارای قطعهی رها کننده مته نمیباشند و لازم است برای بستن مته از واشر مسی بر روی شفت استفاده کرد تا از سفت شدن بیشازاندازه مته و قفل شدن آن جلوگیری کنید.
- از فشار دادن بهصورت متناوب دوریکنید، فشار وارده باید یکنواخت باشد. پس از اتمام سوراخکاری، برای خارج نمودن مته دستگاه را خاموش نکنید و اجازه دهید تا دستگاه خود بهصورت روشن از سوراخ خارج شود.
- در هنگام استفاده از این دستگاه از ماسکهای فیلتردار و لباس مناسب کار استفاده کنید.